Ben Jeroense
Leestijd: 3 minuten

Samen met Patrick heb ik SpijkerZwam opgericht. Mijn inzet voor het – op dat moment – coöperatieve initiatief lag vooral bij de financiële planning, voldoen aan regelgeving, ontwerp van de kwekerij & klimaatregeling en de substraatproductie.

Toen ik in 2017 voor het eerst hoorde van initiatieven voor oesterzwamkweek op koffiedik was ik al betrokken bij innovaties rond hoogwaardig gebruik van reststoffen. En na meer dan 20 jaar actief te zijn geweest in beleid en consultancy voor duurzaamheid & energietransitie, voelde ik behoefte om ook directer, praktischer en dichtbij huis aan het werk te zijn. Hoe bevredigend is het dan om iets in een duurzame keten te produceren waarmee je als flexitarische hobbykok ook nog eens los kunt gaan!

Mooie resultaten zijn wat mij betreft:

       formele instemming van de Omgevingsdienst met de inzameling en het gebruik van koffiedik als reststof voor ‘voortgezet gebruik’ en dus niet als afvalstof – daarmee waren we de eerste in Nederland;

       bereidheid van onze launching customers om vooruit te betalen voor het eerste jaar van dienstverlening en daarmee financiering van de kwekerij mogelijk te maken – een voorbeeld van gedeeld eigenaarschap van de korte keten;

       de zelf ontworpen en gebouwde kwekerij met klimaatregeling en -monitoring op afstand – helemaal naar mijn smaak als voorstander van intermediate technology: voldoende geavanceerd om betrouwbare productie/opbrengst mogelijk te maken maar zonder al te grote complexiteit en investeringen, waardoor je zelf in control blijft en aanpassingen kunt doen;

       de goede oogsten uit substraatmixen van koffiedik en hooi (gras van natuurterreinen in de regio), waarvoor de basis is gelegd in mijn innovatieproject Gras & Ko gaan mycocycling.

De Coöperatievorm bleek in tijden van corona-pandemie zonder aanwas van nieuwe leden-ondernemers helaas niet houdbaar. Gelukkig kon de kwekerij medio 2021 onder de vleugels van Stichting De Blauwe Wij(k) Economie verder. De samenwerking binnen DAZO 125 bestond al en zo gaat SpijkerZwam door als inspirerende pilot in het model van de circulaire en inclusieve wijkeconomie.

Het plan voor opschaling van de productie op een andere locatie heb ik nu onder de naam Fungiwerken opgepakt. Mijn droom is om aan de rand van de stad oesterzwamteelt te integreren met een aantal andere (kringlooplandbouw)activiteiten voor directe levering van producten aan eindgebruikers.

Heb jij deze blogs al gelezen?
Cordo

Cordo

Ik ben Cordo en sinds juli 2021 betrokken bij SpijkerZwam. De reden dat ik me…

Stefan

Stefan

Ik ben Stefan en werk nu zo’n 2 jaar mee met de oesterzwammen­kwekerij. Het leuke…

Terugblik van mede-oprichter Ben Jeroense

Terugblik van mede-oprichter…

Samen met Patrick heb ik SpijkerZwam opgericht. Mijn inzet voor het – op dat moment…

Benieuwd naar de mogelijkheden?
As etur reium fugitas anihicipid excest, utem a imus aciatis ciuscim etureicipit modi rerum.