1B-Oesterzwammen Filter; Rouge intens; 15% Hoogte verminderd
Leestijd: 3 minuten

Stel je eens voor. Over twee jaar zit je lekker te eten bij Spijk. Je hebt een heerlijk gerecht gekozen waarin oesterzwammen en shiitake verwerkt zijn. Op het menu lees je dat deze paddenstoelen even verder op in het Spijkerkwartier verbouwd worden op koffiedrab dat opgehaald wordt haalt bij de horeca in de wijk. Dezelfde paddenstoelen worden ook bij de Estafette supermarkt verkocht. Het zijn goede vleesvervanger waar nu ook vegetarische kroketten, bitterballen, frietjes, ragoutbroodjes en zelfs hotdogs van gemaakt worden.  

 

Je kan zelf je eigen kweeksets kopen om de paddenstoelen zelf thuis te telen. Het bedrijf dat de paddenstoelen teelt haalt zelf met de bakfiets de koffiedrab op en maakt er meerder producten van.  

 

Spijkerzwam, het bedrijf dat de paddenstoelen teelt, haalt zelf met de bakfiets de koffiedrab op en maakt er meerder producten van. Uit de koffiedrab wordt eerst olie gepest. Van deze natuurlijke olie wordt o.a. cosmetische producten gemaakt. Na meerdere oogsten wordt het koffiedrab gecomposteerd wat een eerste klas compost oplevert.  

 

Spijkerzwam wordt gerund door een aantal enthousiaste buurtbewoners. Bij de ontwikkeling is nauw samen gewerkt met de HAN en Van Hal Larenstein. Meerdere studenten hebben met hun afstudeer onderzoek een waarde volle bijdrage geleverd aan de onderneming. Koffiebedrijf Peeze en de gemeente Arnhem hebben vanaf begin af aan het project van kennis en kunde en middelen voorzien. Spijkerzwam in drie jaar uit gegroeid tot een bedrijf dat financieel rendabel is maar vooral ook meerwaarde levert op het ecologische en sociale vlak. dus. Je staat er versteld van dat de iets wat je zojuist nog als afval zag nu buurtbewoners gezond en gelukkig kan maken.  

 

 

Wat drie jaar geleden in het Spijkerkwartier begon is inmiddels uitgegroeid naar een coöperatie die op verschillende plekken in Arnhem en Nijmegen Oesterzwammen teelt.  

 

Buurtbewoners die voorheen werkzoekend waren zijn nu gepassioneerde en belangrijke pijlers in de SpijkerZwam geworden, waarbij ze optimaal hun talent in hebben leren zetten. Ook de mensen, die wegens een te grote arbeidsbeperking alleen thuis zaten, doen weer mee. Zij dragen, binnen hun mogelijkheden bij aan SpijkerZwam. En omdat iedereen meedoet, zijn de zorg, welzijn en arbeidstoeleidingskosten teruggedrongen. 

 

Het ophalen van het koffiedrab bij de horeca in de wijk heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een e-bakfiets transport firma die naast koffiedrab ophalen ook andere producten brengt bij de horeca in de stad.  

 

De succesfactor was dat iedereen zijn eigen talent optimaal kon inzetten, er in vertrouwen samen gebouwd werd op een coöperatieve manier. Natuurlijk was het zoeken en leverde het zo nu en dan stevige discussies op maar de zes starters van weleer is een succesvol team geworden dat steeds nieuwe inkomsten stromen toevoegt aan het verdienmodel van Spijkerzwam. 

 

Maar dat is nog niet alles. Inmiddels wordt in samenwerking met Arnhemse stadslandbouw netwerk op meerdere locaties in Arnhem zwammen geteeld. Uit de afval stroom van de horeca worden steeds meer nieuwe producten ontwikkeld die lokaal geproduceerd kunnen worden. Wat drie jaar geleden in het Spijkerkwartier is begonnen is uitgegroeid tot een echte social enterprise. Een tien tal werkzoekende van weleer zijn nu ondernemers in dit nieuwe economie economische model. Ook de faciliterende stakeholders hebben hun doelen als MVO, uitstroom en burgerparticipatie meer dan bereikt. De marketing waarden van het project heeft bij velen hun stoutste dromen overtroffen.  

Heb jij deze blogs al gelezen?
Cordo

Cordo

Ik ben Cordo en sinds juli 2021 betrokken bij SpijkerZwam. De reden dat ik me…

Stefan

Stefan

Ik ben Stefan en werk nu zo’n 2 jaar mee met de oesterzwammen­kwekerij. Het leuke…

Terugblik van mede-oprichter Ben Jeroense

Terugblik van mede-oprichter…

Samen met Patrick heb ik SpijkerZwam opgericht. Mijn inzet voor het – op dat moment…

Benieuwd naar de mogelijkheden?
As etur reium fugitas anihicipid excest, utem a imus aciatis ciuscim etureicipit modi rerum.