Tweede oogst Spijkerzwam oesterzwammen
Leestijd: 3 minuten
Mijn SpijkerZwam avontuur
In 2014 hebben wij via Spijkerenergie de door ons al jarenlang gewenste zonnepanelen op ons dak gelegd. In 2016 kwam de ledlampenkoffer van Spijkerenergie in huis en zijn wij daarna overgegaan op ledverlichting. Ook bij DAZO nog verschillende buurt-groen- intiatieven en lezingen bezocht waarna de tuin aantrekkelijker kon worden ingericht voor vlinders en bijen. Nu was het wachten op een volgend Pracht-Buurt-Idee. En ja hoor: een stukje circulaire economie maakte haar opwachting: oesterzwammenteelt op koffiedik! De grootleveranciers van koffiedik werden vooral het gemeente- en provinciehuis. De naam voor dit initiatief was natuurlijk een inkoppertje: ‘Spijkerzwam’ was geboren!
Na enkele keren genoten te hebben van de oesterzwamopbrengst door Spijkerzwam kwam daar in maart 2020 de lock down…. Geen ambtenaren meer, geen koffiedik, geen eten voor de oesterzwamschimmel! Wat nu?! Wat er nog aan zwammen was werd verkocht en het verse broed dat er nog lag werd samen met een emmertje aangeboden aan avonturiers om er thuis mee aan de slag te gaan. Het concept is eenvoudig: zakje broed uitstrooien op de bodem van het emmertje, mengen met flink wat koffiedik en de emmer donker en niet te koel wegzetten – bij ons werd dit een plekje in de borrelkast…
Erg leuk natuurlijk om je eigen koffiedik nu te kunnen bewaren om eens in de paar dagen weer toe te voegen aan de inmiddels weer wit geworden koffiedik-broedmassa in het emmertje. Wij dronken genoeg koffie om het mycelium van dienst te zijn; steeds weer werd de bovenkant van de massa weer keurig wit van de oesterzwamschimmel. Toen de emmer echt helemaal vol was konden we deze wegzetten op een koelere plaats met daglicht – dat werd het souterrain. De stukjes tape over de drie gaten in emmer en deksel mochten eraf en de emmer mocht wat besproeid worden om het vochtig te houden. De oesterzammen in aanbouw moesten nu gaan denken dat het herfst was zodat er gebloeid kon worden (het was buiten volop zomer, maar ja). Zo af en toe even naar het souterrain om wat te sproeien en te hopen dat er wat door de gaten naar buiten zou groeien. Het duurde even, maar op een dag was het zover: prachtige oesterzwammen hadden de gaten genegeerd maar het deksel opgetild en waren trots naar buiten gekropen. Wat een sensatie!! En wat smaakten deze zwammen fantastisch!
Eerste oogst spijkerzwam oesterzwammen
Om dat we oogst gewoon afgesneden hadden en verder niets aan de emmer hadden gedaan, hoopten wij op een tweede oogst. Maar ja, we zouden ook nog gaan kamperen en dus geen toezicht kunnen houden op de zwamdoos…. Gelukkig, net op tijd, was daar de tweede golf (van oesterzwammen 😉 en konden wij deze lekkernij meenemen voor onze eerste campingmaaltijd. Dit keer had de zwam zich keurig door een van de gaten geworsteld.
Tweede oogst Spijkerzwam oesterzwammen
Een derde oogst zat er niet meer in en het opnieuw opstarten van de zwamdoos met een gedeelte van de oude massa werd ook geen succes. Toen maar nieuw broed gekocht bij Spijkerzwam en weer van voren af aan begonnen. We zijn natuurlijk weer net zo benieuwd naar het resultaat als de eerste keer!
Door: Jacinta Molijn
Heb jij deze blogs al gelezen?
Cordo

Cordo

Ik ben Cordo en sinds juli 2021 betrokken bij SpijkerZwam. De reden dat ik me…

Mijn SpijkerZwam avontuur

Mijn SpijkerZwam avontuur

Mijn SpijkerZwam avontuur In 2014 hebben wij via Spijkerenergie de door ons al jarenlang gewenste…

Stefan

Stefan

Ik ben Stefan en werk nu zo’n 2 jaar mee met de oesterzwammen­kwekerij. Het leuke…

Benieuwd naar de mogelijkheden?
As etur reium fugitas anihicipid excest, utem a imus aciatis ciuscim etureicipit modi rerum.