93028950_130468688568621_9199763275938529280_o
Leestijd: 3 minuten

Dit artikel werd op 3 mei 2017 gepubliceerd in de Arnhemse Koerier.

Als het aan Patrick Hoogenbosch ligt verwelkomt het Spijkerkwartier binnenkort een oesterzwamkwekerij met de naam SpijkerZwam. Hoogenbosch is de initiator van De BlauweWij­kEconomie en aanjager van SpijkerZwam.

Tekengebied-2-kopie-5

Na een lekker vers bakje koffie blijft er maar liefst 99,8 % bruikbaar afval over. in de vorm  van  koffiedik  en  de

pulp van de vrucht en de schil. “Zonde”, vindt Hoogenbosch, want het restproduct is bruik­baar. Als organisch schuur­middel voor pannen, als plantenvoeding maar ook als luchtverfrisser. En het is een nagenoeg gratis duurzame grondstof, oesterzwammen groeien er goed op. Deze oes­terzwammenkwekerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. “Ik had al langer het idee om RotterZwam, één van de eerste oesterzwam­menkwekerijen in Nederland, naar het Spijkerkwartier te halen. En het kan ook prima, we hebben alles hier: koffie­ dik, er zijn genoeg horecage­ legenheden in de buurt,  een ruimte om te kweken én en­thousiaste mensen.” Begin van dit jaar ging de zoektocht naar een ondernemer voor SpijkerZwam van start. Een oproep op de website van het Spijkerkwartier leverde veer­ tien enthousiaste reacties op.

“Er bleek al veel kennis en er­ varing in deze groep te zitten. Zo wist iemand al veel van het telen van oesterzwammen, ie­mand anders dacht weer aan de sales en weer iemand an­ders bracht zijn ervaring van het ondernemerschap in. Sa­men bleken we de ideale on­dernemer te zijn. Maar ja, veertien kapiteins op één schip, dat is wel een beetje veel”, vertelt Hoogenbosch.

Na de eerste oproep zijn er veel verschillende informatieavonden georganiseerd.

 

Annelies van HaagseZwam deel­ de op een avond haar ervaringen met de potentiële SpijkerZwammers.  “Ze vertel­de ook wat er misging. Zo had ze bij haar eerste kweek de verkeerde oesterzwammen, die met sporen. Het binnen kweken van deze soort bleek zelfs gevaarlijk te zijn. Maar ook dat moest ze ervaren. Want nu staat ze zelfs bij een aantal Haagse restaurants op de kaart ‘de oesterzwammen komen van HaagseZwam’. Hartstikke leuk toch!”

Wil jij ook je eigen oesterzwammen kweken? Spijkerzwam helpt je graag!
Bestel hier je eigen zwamdoos
Heb jij deze recepten al geprobeerd?
Broodje shoarma van oesterzwam

Broodje shoarma van oesterzwam

Een broodje shoarma maak je klaar zoals jij het lekker vindt. De hoeveelheden in dit…

Ceviche met oesterzwam

Ceviche met oesterzwam

Ceviche is een Zuid-Amerikaans gerecht uit Peru. Oorspronkelijk bevat het rauwe vis die is gemarineerd…

Curry met oesterzwammen

Curry met oesterzwammen

De Thaise keuken is een perfecte mix van vier smaken – zoet, zuur , zout…

Benieuwd naar de mogelijkheden?
As etur reium fugitas anihicipid excest, utem a imus aciatis ciuscim etureicipit modi rerum.