Broodje shoarma van oesterzwam
Een broodje shoarma maak je klaar zoals jij het lekker vindt. De hoeveelheden in dit…
Dit artikel werd op 3 mei 2017 gepubliceerd in de Arnhemse Koerier.
Als het aan Patrick Hoogenbosch ligt verwelkomt het Spijkerkwartier binnenkort een oesterzwamkwekerij met de naam SpijkerZwam. Hoogenbosch is de initiator van De BlauweWijkEconomie en aanjager van SpijkerZwam.
Na een lekker vers bakje koffie blijft er maar liefst 99,8 % bruikbaar afval over. in de vorm van koffiedik en de
pulp van de vrucht en de schil. “Zonde”, vindt Hoogenbosch, want het restproduct is bruikbaar. Als organisch schuurmiddel voor pannen, als plantenvoeding maar ook als luchtverfrisser. En het is een nagenoeg gratis duurzame grondstof, oesterzwammen groeien er goed op. Deze oesterzwammenkwekerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. “Ik had al langer het idee om RotterZwam, één van de eerste oesterzwammenkwekerijen in Nederland, naar het Spijkerkwartier te halen. En het kan ook prima, we hebben alles hier: koffie dik, er zijn genoeg horecage legenheden in de buurt, een ruimte om te kweken én enthousiaste mensen.” Begin van dit jaar ging de zoektocht naar een ondernemer voor SpijkerZwam van start. Een oproep op de website van het Spijkerkwartier leverde veer tien enthousiaste reacties op.
“Er bleek al veel kennis en er varing in deze groep te zitten. Zo wist iemand al veel van het telen van oesterzwammen, iemand anders dacht weer aan de sales en weer iemand anders bracht zijn ervaring van het ondernemerschap in. Samen bleken we de ideale ondernemer te zijn. Maar ja, veertien kapiteins op één schip, dat is wel een beetje veel”, vertelt Hoogenbosch.
Na de eerste oproep zijn er veel verschillende informatieavonden georganiseerd.
Annelies van HaagseZwam deel de op een avond haar ervaringen met de potentiële SpijkerZwammers. “Ze vertelde ook wat er misging. Zo had ze bij haar eerste kweek de verkeerde oesterzwammen, die met sporen. Het binnen kweken van deze soort bleek zelfs gevaarlijk te zijn. Maar ook dat moest ze ervaren. Want nu staat ze zelfs bij een aantal Haagse restaurants op de kaart ‘de oesterzwammen komen van HaagseZwam’. Hartstikke leuk toch!”
Een broodje shoarma maak je klaar zoals jij het lekker vindt. De hoeveelheden in dit…
Ceviche is een Zuid-Amerikaans gerecht uit Peru. Oorspronkelijk bevat het rauwe vis die is gemarineerd…
De Thaise keuken is een perfecte mix van vier smaken – zoet, zuur , zout…
Cookie | Duur | Omschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |