Introductie
Weet je dat koffiedik veel voedingsstoffen bevat? Om geen waardevolle grondstoffen weg te gooien gebruiken wij het om oesterzwammen op te kweken. Het is een gezonde en smakelijke snack of een ingrediënt voor uitgebreid menu zonder vlees. Interessant voor de cateraar, de horeca en natuurlijk ook voor thuis.
Over Spijkerzwam

Wat startte met een oproep in de krant in 2017 werd in 2020 realiteit. In een professionele pilot kwekerij worden nu 40-60 kg oesterzwammen per week geproduceerd. Het koffiedik wordt met de bakfiets opgehaald bij enkele grote kantoren (zie Partners) in het centrum van Arnhem. De daarop gekweekte oesterzwammen worden, door de korte lokale keten super vers, geleverd aan lokale restaurants en consumenten. In ons toekomstscenario is het doel de productie te vertienvoudigen.

Groepsfoto
de oesterzwammen boerderij
De kwekerij
De kwekerij van SpijkerZwam is gevestigd in de wijk Spijkerkwartier in Arnhem. Het is een kleinschalige stadsboerderij van 100 m² eigenhandig gebouwd met gerecyclede materialen door het Spijkerzwam team. De kwekerij bestaat uit twee doorgroeiruimtes, drie fruitkamers en een algemene werkruimte. Door gebruik van led verlichting, optimale isolatie en vernuftige koelingstechniek wordt het energieverbruik extreem laag gehouden.
SpijkerZwam circulair model

Het proces van de SpijkerZwamcyclus begint met een goede kop koffie. Elke 100 gram koffie die wordt gebruikt leidt tot 99,8 gram koffie afval, wat voorheen naar de verbrandingsoven gebracht werd. We laten dit echter niet verloren gaan! Bij SpijkerZwam mengen we het zorgvuldig met hout pellets, mycelium en een beetje kalk om substraat te maken. We plaatsen de substraatzakken in onze kweekruimte waar de oesterzwammen na ongeveer 6 weken klaar zijn om geoogst te worden. Nadat de eerste oogst is geplukt, is het mogelijk om de tweede partij oesterzwammen te oogsten en soms zelfs de derde. Wat er overblijft van het substraat wordt met hulp van een van onze partners tot compost verwerkt.

SpijkerZwam circular model
Over het team
Klik op een foto om kennis te maken.
Patrick Hoogenbosch

Patrick Hoogenbosch

Patrick is de initiatiefnemer en projectmanager, met een passie voor de circulaire economie. Hij onderhoud het contact met de partners, zoekt afzetkanalen en verzorgt verschillende promotionele en educatieve projecten.

Stefan

Stefan Erich

Ik ben Stefan en werk nu zo’n 2 jaar mee met de oesterzwammen­kwekerij. Ooit begonnen met substraat maken maar nu ook in de ochtend koffiedik ophalen is onderdeel van mijn werkzaamheden. 

Cordo Wolf sept 2022

Cordo Wolf

Ik ben Cordo en sinds juli 2021 betrokken bij SpijkerZwam. De reden dat ik me voor SpijkerZwam inzet is dat ik graag een bijdrage lever aan een korte circulaire voedselketen. Ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in de ‘stadsboerderij’ en onderhoud daarbij o.a. de contacten met leveranciers van het koffiedik en afnemers van de oesterzwammen. 

 

Groepsfoto

De Groep

SpijkerZwam kent een leuk aantal vrijwilligers. Zij helpen om de oesterzwammen te oogsten, te verwerken en promoten dit. 

Wil je ook meehelpen? Neem dan contact op met Cordo Wolf via info@spijkerzwam.nl of loop gewoon eens binnen!