Wat we doen

SpijkerZwam is als sociale en circulaire onderneming een waardevolle
organisatie met betekenisvol werk en bestaat sinds 2017.

 

Met ons team runnen we een sociale en circulaire
oesterzwammenkwekerij. De oesterzwammen worden gekweekt op het koffiedik (restproduct) van lokale kantoren en worden lokaal geleverd aan Arnhemse horeca en inwoners.

 

Hiermee worden er:
• werkplekken gecreëerd waarin mensen een bijdrage leveren in de
omstandigheden die voor hen werken.
• stageplekken gecreëerd waarin studenten en SpijkerZwam van
elkaar leren.

 

Let op! SpijkerZwam kweekt de eetbare grijze oesterzwammen en geen
spijkerzwammen. De spijkerzwam is weliswaar een paddenstoel, maar
onze naam is ontleend aan het Spijkerkwartier in Arnhem waar onze kwekerij staat.

SZ circulariteit

Wie we zijn

SpijkerZwam bestaat uit een groep van 14 vrijwilligers die een bijdrage leveren aan de productie, het oogsten, het leveren, de productontwikkeling, het technisch onderhoud, de communicatie en de verkoop. 

Op woensdag- en vrijdagochtend zijn we altijd met veel mensen bezig en is er om 10:00 uur koffie en wat lekkers. Sluit je een keer aan?

Hoe we zijn ontstaan

Groepsfoto

In 2017 leverde een oproep op de website van het Spijkerkwartier 14 enthousiaste mensen op die samen het idee van het kweken van oesterzwammen op koffiedik wilden gaan neerzetten.

 

SpijkerZwam was geboren
Uiteindelijk ging een iets kleiner clubje mensen daadwerkelijk aan de slag om een coöperatieve kwekerij en het kweekproces op te zetten. SpijkerZwam was geboren.
Organisaties waar het koffiedik kon worden opgehaald werden gevonden en zo ook restaurants waar de oesterzwammen aan geleverd konden worden.

 

Reststof voor voortgezet gebruik?
Een lastig punt was de formele instemming voor de inzameling van het koffiedik, want volgens de letter van de wet was SpijkerZwam ineens een verwerker van afvalstoffen. Na veel overleg en een lange procedure werd het door SpijkerZwam ingezamelde koffiedik aangewezen als reststof voor voortgezet gebruik en dus niet meer als afvalstof.

 

Coronapandemie
De coronapandemie was voor de jonge coöperatie een te grote uitdaging, maar de kwekerij kon onder de vleugels van Stichting De Blauwe Wij(k)economie gelukkig wel verder.

 

Arnhemse oesterzwammen
Eet je een oesterzwam in de Arnhemse horeca? Dan is de kans erg groot dat het een circulair gekweekte oesterzwam van SpijkerZwam is.