OESTERSTRUDEL oftewel de MEGA-ZWAMCIJS

SPIJKERZWAM PRESENTEERT … DE OESTERSTRUDEL

Koken, experimenteren en saucijzenbroodjes verslinden. Dan ligt het ontwikkelen van de Oesterstrudel voor de hand. Of niet? Nou, daar zitten nog wel wat stappen tussen, hoor. Het begint met nieuwsgierigheid.

 

Enkele maanden geleden kwam ik Germa Huibers tegen met twee enorme plastic zakken in haar fietstassen. Desgevraagd vertelde ze over het bestaan van Spijkerzwam en de mogelijkheid om substraatzakken af te halen na een tweede of derde oogst. Nog geen dag later haalde ik ook twee grote plastic zakken, symbolische Staatsloten, want zoals iemand uit De Groep zei: ’We weten niet of het wat oplevert’.

 

Zorgvuldig gaven mijn man en ik het oude leven een nieuwe kans. Met kinderlijke nieuwsgierigheid en ongeduld volgden we de ontwikkelingen. En zowaar: na enkele weken zagen we een trosje aan de substraatzak. Maar dat zag er helemaal niet uit als oesterzwam! Bezorgd over onze gezondheid liet ik mij vakkundig uitleggen dat ’aan een appelboom heus geen peren gaan groeien’.

Dat was dus een volgende stap: leergierigheid.

Niet lang daarna aten we een omelet met een beetje oesterzwam. Een week later ragout met kip en een beetje oesterzwam. Twee nieuwe substraatzakken gehaald. Oeps, de één was een “niet“, maar de ander gaf de hoofdprijs: een pond oesterzwammen!

Zelfs als ik na het hergebruik van het substraat de inhoud van de zakken als compost gebruikte, doken onze vlezige vriendjes op: onder een oude emmer, in een bloempot, kortom: overal en nergens.

 

Nieuwsgierigheid, leergierigheid, koken, experimenteren, saucijzenbroodjes …

 

De eerste saucijzenbroodjes waren van smaak wel goed, maar de (rauwe) vulling van de paddenstoelen was te vochtig, waardoor het bladerdeeg niet mooi werd. Dankzij het internet leerde ik dat de vulling beter eerst gegaard kan worden, om het vocht los te laten komen.

 

Het ontstane recept wil ik graag met jullie delen (gebaseerd op zo’n 500 gram zwam en 1 pak of rol bladerdeeg)

 

  1. Maal of snijd 500 gram oesterzwam, samen met 1 ui, in kleine stukjes
  2. Smoor dit in 1 of 2 eetlepels (room)boter.
  3. Voeg 1 of 2 geperste teentjes knoflook toe.
  4. Laat het vocht al roerend op heel laag vuur verdampen (dat kan even duren).
  5. Laat het zwamgehakt afkoelen in een ruime schaal.
  6. Voeg toe ongeveer:
  7. 4 eetlepels gehaktkruiden (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  8. 2 theelepels Franse mosterd
  9. 3 à 4 druppels Worcestershiresauce (wij noemen het woester, rijmt op oester …)
  10. Versgemalen zwarte peper naar behoefte
  11. (1 à 2 eetlepels zeer fijngehakte peterselie)
  12. Het overgrote deel van een losgeklopt ei (de rest is voor het bestrijken van het bladerdeeg)
  13. 4 à 5 eetlepels paneermeel of havervlokken (zo veel als nodig is om een compact geheel te krijgen)

 

Als het goed is, heb je nu een gehaktmengsel waarmee je van alles mee kunt doen.

Ik heb er een oesterstrudel van gemaakt, leuk als (borrel)hapje of als onderdeel van een (buurt)buffet.

 

  1. Maak of koop een rechthoekige lap bladerdeeg.
  2. Leg hier een rol oesterzwammengehakt op.
  3. Klap het deeg over die rol heen (als bij een saucijzenbroodje).
  4. Plak de randen aan elkaar met wat water en druk die aan.
  5. Snijd er stukjes van zo’n 2 à 3 centimeter breed van; laat die gewoon naast elkaar liggen.
  6. Bestrijk met de rest van het losgeklopte ei.
  7. Bakken in de oven op 200 graden, tot het bladerdeeg gaar is en een mooie kleur heeft.

 

Veel plezier en eet smakelijk.

 

Vriendelijke groeten van Hanneke Tijken, geadopteerde wijkbewoner