93028950_130468688568621_9199763275938529280_o
Leestijd: 6 minuten

Veelgestelde vragen

Op deze plek beantwoorden we je vragen over de Zwamdoos growkit kunnen beantwoorden!

Tekengebied-2-kopie

Hoe groot is de Zwamdoos?

Omdat we hergebruikte emmers gebruiken, hebben we deze in drie groepen ingedeeld: de emmers van 1 liter, die van ca 2t/m 4 liter en de grotere van4 t/m 5 liter. Een emmer van 1 liter brengt slechts een beperkte oogst, maar is leuk voor kinderen om de zwammen te zien groeien of voor een kleine ruimte. De emmer van 2.5 liter is ideaal voor het kweken van oesterzwammen. Bij de 5 liter emmer duurt het langer om ze te kweken, maar levert het uiteindelijk ook meer zwammen op.

Hoeveel koffiedik heb ik nodig?

Je hebt eerst ongeveer 100 gram koffiedik nodig om te beginnen, daarna hoef je alleen een laagje koffiedik aan te brengen per keer.

Ik drink niet zoveel koffie. Kan ik mijn koffiedik opsparen?
Ja. Je kan koffiedik maximaal vijf dagen in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren. Hoe ouder het koffiedik hoe groter de kans dat het besmet is met andere schimmels.

Waaraan moet de ruimte voldoen?

De eerste drie weken gedijt het broed goed op een plek die 22 graden is. Lekker warm en liefst in het donker zoals een kastje onder het aanrecht. Daarna moet de emmer in een koele en vooral vochtige omgeving worden gezet. Een ideale temperatuur  is tussen de 14 tot 18 graden. Warme mag maar liever niet. Van vol zonlicht of tocht  wordt de oesterzwam niet blij.  

Kan je het een beetje bij beetje oogsten of alles tegelijkertijd?

De oesterzwam groeien in een tros. Deze tros heeft een verdikking die ook wel een voet heet. Als je oogst, breekt de voet meestal in zijn geheel af. Je kunt ook met een mesje de grotere zwammen wegsnijden en de kleinere laten door groeien. 

Hoe lang kan je met een zakje broed doen?

Het hele zakje broed meng je bij het koffiedik. Van een Zwamdoos kunt er zeker een twee keer oogsten. De tweede keer zal wel minder opleveren. Na het oogsten raden wij aan een nieuw zakje broed te bestellen. De emmer kan je blijven gebruiken om je nieuwe broed in op te starten.

Wat kost de Zwamdoos voor thuis?

Omdat ze gemaakt zijn van tweedehands emmers, hebben we verschillende maten. De 1 liter emmers zijn tijdelijk €6,- Ideaal om samen met je kinderen het groeien van een paddenstoel te beleven. Als je een grotere oogst wilt, kun je de 2,5 liter maat bestellen voor €12,50 of de 5 liter emmers voor € 15,- om nog meer zwammen mee te kweken. Heb je broed nodig om je Zwamdoos opnieuw te starten? Dan kun je deze tijdelijk bestellen voor €4,50. Lever je zelf de emmer of doos, dan kost de 2,5 liter Zwamdoos 10 euro en de 5 liter Zwamdoos €12,50. In kader van help SpijkerZwam de crisis door; een extra donatie van harte welkom!

Wat krijg je ervoor terug?

Een geschikte emmer die gedesinfecteerd is, voorzien van de juiste gaten afgeplakt met speciale tape;
Het broed;
De Zwamdoos handleiding.

Wat voor materiaal heb je nodig?

Niet veel. Onze kweekset, een lepel, vers koffiedik en een plantenspuit met water. De sproeier heb je niet meteen nodig.

Wat heeft de coronacrisis en de Zwamdoos met elkaar te maken?

Door de coronacrisis kun SpijkerZwam niet meer het koffiedik van de gemeente en de provincie ophalen en stopt helaas tijdelijk de productie van oesterzwammen. Omdat we in de opstartfase zitten is dit financieel een lastige periode; we hebben geen afzet maar onze kosten lopen door. Een van de kosten is het mycelium (het broed), dit kunnen we niet maanden bewaren dus gaan we het nu verkopen in de Zwamdoos.

Waar is de Zwamdoos verkrijgbaar?

Je bestelt het door een mail naar info@spijkerzwam.nl te sturen. De Zwamdozen worden door SpijkerZwam in Dazo, Spijkerstraat 125 verzorgd en kun je daar ophalen.

Enthousiaste kwekers lopen soms in de praktijk tegen iets aan. Deze specifieke vragen over de instructies behandelen we ook.

“Sproei de afgeplakte gaten twee keer dag…”:

Ik heb de afplaksels helaas al verwijderd voordat er iets doorheen gegroeid is. Waarmee kan ik het weer het beste afplakken?

De gaten zijn afgeplakt met speciaal plakband genaamd mircopor. Dit plakband is microporeus en is daarom waterdamp- en luchtdoorlatend. Het voorkomt dat bacteriën en schimmels naar binnen gaan maar laat het mycelium wel ademen. Dit is vooral in de beginfase belangrijk als het mycelium nog niet helemaal volgroeid is. Nu jouw Zwamdoos al vol is en doorgroeid zou je het plakband er ook af kunnen laten. 

“Blijf dagelijks sproeien voor een goede groei ….”
Sproei je dan onder de deksel? Of gaat het hier weer om het besproeien van de afgeplakte gaten?

De oesterzwam groeit het beste in een vochtige omgeving. Luchtvochtigheid van tussen de 80 en 90% is ideaal. Dicht is vooral de omgevingslucht. Laat de emmer dus dicht en sproei een nevel en geen waterdruppels naar binnen. Direct in de gaten sproeien moet je voorzichtig mee zijn. Een tip is om een handdoek onder de emmer te leggen. Doordat de handdoek nat wordt en ook weer langzaam droogt blijft de lucht rondom de Zwamdoos mooi vochtig. 

“Zijn de hoeden …. snij ze er dan vlak af.”
Vlak langs het gat of vlak langs de hoed?

Je snijdt ze vlak langs de emmer af. Als het goed gaat ontstaat er een trosje oesterzwammen. Van die tros zijn de zwammen niet allemaal even groot. In de kwekerij draaien wij zo’n tros er ineens af als de meeste zwammen groot genoeg zijn. Je kan ook met een mesje de grootste zwammen er tussen uit snijden en de kleinere nog iets door laten groeien. 

“Ook moet de emmer niet te vroeg ….. als het broed nog ‘pluizig’ is”.

Mijn broed ís pluizig èn ook helemaal wit (zie punt 6 in jullie folder) en de emmer staat nu in het daglicht.
Hoe herken ik het verschil tussen “nog pluizig” en helemaal wit? Kunnen jullie een foto sturen van hoe de bovenste witte laag eruit moet zien, voordat de doos in het daglicht gezet wordt?

Dat is een goede vraag. Ik heb gezocht, maar we hebben niet een foto van dat moment in de groeifase. Als jou emmer helemaal vol zit dan is het een goed idee om de emmer een nacht buiten te zetten. De temperatuur en luchtvochtigheid buiten is in deze tijd van het jaar ideaal. Zeker als het geregend heeft. Wat gebeurt is dat het mycelium schrikt van de temperatuurswisseling. Het mycelium denkt dat het herfst is en gaat de paddenstoelen produceren om zich voort te planten. De sporen van de paddenstoel zijn immers de zaadjes die door de wind en dieren verspreid worden.

Enigszins geduld hebben is ook nog een tip. Het is niet te voorspellen wanneer de oesterzwam besluit om te gaan fruiten. Dat proberen wij in de kwekerij wel te doen en soms lukt het maar vaak ook niet. Met ca 2 tot 3 weken nadat je de emmer in licht gezet hebt zou het fruiten moeten beginnen. Maar dat is niet altijd zo. Geduld dus.

Wil jij ook je eigen oesterzwammen kweken? Spijkerzwam helpt je graag!
Bestel hier je eigen zwamdoos
Heb jij deze recepten al geprobeerd?
Broodje shoarma van oesterzwam

Broodje shoarma van oesterzwam

Een broodje shoarma maak je klaar zoals jij het lekker vindt. De hoeveelheden in dit…

Ceviche met oesterzwam

Ceviche met oesterzwam

Ceviche is een Zuid-Amerikaans gerecht uit Peru. Oorspronkelijk bevat het rauwe vis die is gemarineerd…

Curry met oesterzwammen

Curry met oesterzwammen

De Thaise keuken is een perfecte mix van vier smaken – zoet, zuur , zout…

Benieuwd naar de mogelijkheden?
As etur reium fugitas anihicipid excest, utem a imus aciatis ciuscim etureicipit modi rerum.